Som man ska du inte behöva ta ett ‘nej’, eller hur? by Sofia Capel

På gator och nattklubbar i Tokyo springer en amerikansk man omkring och tar strypgrepp på unga kvinnor. Han tar tag om deras nackar och trycker ned deras huvuden mot sitt skrev medan han skriker: Pikachu!

Han heter Julien Blanc och är en i raden av ’Pickup artists’– män som bildar andra män om förförandets konst. Inte sällan genom våld och sexuella övergrepp.

Sedan Neil Strauss släppte raggningsmanualen The Game för nästan tio år sedan har ’Pickup artists’ varit ett hett ämne. Tanken är att hjälpa tafatta män som inte kan prata med kvinnor. Ett känt trix från boken är att ”negga” en kvinna, alltså att förolämpa henne och stöta på hennes kompisar för att få hennes uppmärksamhet, sedermera, få av henne trosorna. Att fenomenet blivit en miljonindustri förvånar knappast. För alla vill väl ligga?

Men någonstans på vägen gick det fel. Det som skulle handla om att väcka någons intresse har blivit något helt annat. Nu ska män kräva rätten till kvinnans närhet. På en av hans föreläsningar som ligger uppe på YouTube säger Blanc: ”I Tokyo, som vit man, kan du göra vad du vill. – Just grab her!”

I publiken sitter ett trettiotal män som alla betalat dyra stålar för att ta del av hans lektioner. När Blanc uppmuntrar dem att sexuellt ofreda kvinnor reser ingen sig upp och säger ifrån. Ingen av dem får för sig att gå därifrån, eller säga till honom på skarpen. De skrattar istället, klappar händerna.

Blanc är inte ensam om sina övergreppsmetoder. Förra året självpublicerade Ken Hoinsky guiden Above the game där han skriver: ”Stryk händerna upp och ner över hennes ben. Få henne att skjuta bort din hand när du kommer närmare hennes vagina. Fucking ravish her.”

En annan ’dating coach’, Vincent Vinturi, publicerade boken Learn How To Overcome Her Last Minute Resistance To Sex, Turn ‘No’ Into ‘Yes’ And Get The Lay samma år. Titeln talar för sig själv: Du som man ska inte behöva ta ett “nej”.

Lyckligtvis har de sistnämnda böckerna, efter mycket kritik, tagits ned från diverse siter. Julien Blanc fick sitt Australien-visa indraget efter höga protester och nu skrivs det petitions i flera länder för att han ska förbjudas att komma dit och föreläsa. Men varför skrevs dessa guider från början, varför hölls dessa lektioner om förförandets konst (och våldets konst då allt annat misslyckats)?

Kvinnor vill också ligga. Kvinnor vill få mäns uppmärksamhet, vill våga ragga, vill bli älskade. Jag känner vackra, intelligenta och roliga kvinnor, som aldrig varit i seriösa förhållanden. De längtar, precis som de flesta av oss, efter kärlek och sex. En kan säga att det inte är en så stor skillnad på dem och de män som tar del av Pickup artist-kulturen. De är också ensamma och ibland frustrerade över detta. Det är egentligen inget fel på dem, de vet bara inte hur de ska ta kontakt med män. De förväntar sig att männen ska ta det första steget. Somliga skulle knappast ta skada av lite raggningstips, så varför hör en så sällan om manualer för tjejerna?

Det är en myt att kvinnor inte behöver anstränga sig för att få kontakt med det motsatta könet. Ändå får en ofta höra att det är så lätt för kvinnor, att vi alltid ”kan få hem någon”. Som om det vore ett privilegium att få ha sex med någon, vem som helst, bara för att han är desperat.

Det är här som patriarkala strukturer blir tydliga. Medan alla vill ligga är det, generellt sett, bara ena könet som kräver det. Och även om de allra flesta män är emot våldsamma metoder kan vi ändå se vilket kön det är som är ett objekt och vilket som är ett subjekt.

 


Sofia Capel är f.d. chefredaktör för Londonsvenskar.com. För tillfället jobbar hon som editorial researcher i London. Hon har en MA i Creative Writing.

Sofia Capel works as an editorial researcher in London. She is the former Editor-in-Chief of Londonsvenskar.com. She has an MA in Creative Writing.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: